- تاریخ: فروردین ۳۰, ۱۳۹۸
- شناسه خبر: 11642
انتظارات مردمی و سازمان اطلاعاتی
پیام ملّت – از وظایف تعریف شده سازمان های اطلاعاتی دنیا در طول تاریخ، ایجاد امنیت پایدار و همه جانبه در زندگی مردم است. زندگی بدون امنیت و یا احساس امنیت هرچند از نظر سطح رفاه در درجه بالایی باشد نمی تواند انسان ر ...
پیام ملّت – از وظایف تعریف شده سازمان های اطلاعاتی دنیا در طول تاریخ، ایجاد امنیت پایدار و همه جانبه در زندگی مردم است. زندگی بدون امنیت و یا احساس امنیت هرچند از نظر سطح رفاه در درجه بالایی باشد نمی تواند انسان را قانع نماید. یکی از خواسته ها و انتظارات مردم از دستگاه های اطلاعاتی این است که احساس امنیت را به گونه ای به آنها منتقل کنند که وجودشان نمایان نشود و افراد جامعه از نظارت و کنترل آنها مطلع نشوند زیرا که وجود شخص یا سازمان اطلاعاتی در زندگی و حس مراقبت دلنشین نیست. مردم نه اینکه احساس همرنگی با سازمان های اطلاعاتی ندارند و با ذات و ماهیت آن مشکل دارند بلکه، از خصوصیات انسان این است که مشتاقانه دنبال آزادی ست و طالب عدم مراقبت در زندگی شخصی و فردیست. از انتظارات مردم این است که در جامعه به نحوی امنیت همه جانبه برقرار باشد که زندگی ایشان هم تحت تاثیر آن امن و با ثبات شود. برای مثال در یکی از کشورهای اروپایی وقتی یک عامل تروریستی با خودروی حمل مواد غذایی به طور جنون آمیز به سمت مردم حمله ور میشود و عده ای را کشته و برخی دیگر را زخمی میکند، طبیعی ست که مردم در دیگر نقاط آن شهر یا کشور احساس امنیت خود را حتی در زندگی شخصی از دست خواهند داد و خود را در معرض اینگونه حملات خواهند دید؛ آیا دستگاه های امنیتی وظیفه ای جز نظارت و تلاش برای ایجادفضای امن برای زندگی بدون استرس و تنش برای مردم هر جامعه ای دارند؟
چگونه است که دستگاه اطلاعاتی یک کشور میتواند عامل بمب گذار را به همراه خودروی تجهیز شده در منزل شخصی اش و قبل از انجام هرگونه عمل خرابکارانه دستگیر کند و سرویس اطلاعاتی دیگر کشور، حتی توان مقابله با حملات تروریستی در نقاط مختلف خود مثل تیراندازی و بمب گذاری را بعد از تهدید ندارد؟ ایران کشور امنی در طول سال های گذشته بوده، نه اینکه مورد حمله و تهدید قرار نگرفته است؛ بلکه می توان ایران را به لحاظ تعداد حملات و تهدیدات امنیتی در صدر کشورهای منطقه یا حتی دنیا قرار داد اما عمکرد دستگاه اطلاعاتی ایران به نحوی بوده است که تقریبا هیچ یک از این تهدیدات که توسط گروهک های تروریستی و با حمایت کشورهای غربی و عربی انجام می پذیرد که تنها بخشی از تهدیدات امنیتی سال های گذشته ایران بوده است را به نحوی زیر زره بین داشته و خنثی نماید که تحسین دیگر سرویس های اطلاعاتی دنیا را برانگیخته است. حال با توجه به اینگونه اقدامات و پیشگیری ها سطح انتظارات مردم از دستگاه اطلاعاتی بالاتر هم رفته است زیرا مردم در ذهن خود اینگونه فکر میکنند که شکار عبدالمالک ریگی در آسمان سخت تر است یا شکار راننده خودروی حمل مواد غذایی برروی زمین؟ این جوابی جز ریگی ندارد! بله، همچین سازمانی که با دستگیری ریگی یا آزادی دیپلمات ایرانی از دست گروهک های تروریستی و … به غرب و شرق ثابت کرد که تاب جنگیدین با ایران را ندارد، سطح انتظارات مردم را بالا برد. وجود امنیت و مهمتر از آن احساس امنیت،جز اصلی ترین خواسته های مردم از یک دستگاه اطلاعاتی است. مردم کوچه و خیابان ، پزشک و مهندس، محصل و کارگر، زنان، کودکان و حتی سالخوردگانی که امیدی به زنده بودن فردای خود ندارند، امروز را با احساس امنیتش دوست دارند.
حال این سوال پیش خواهد آمد که ایجاد این امنیت با چه هزینه ای باید انجام شود؟به قیمت نظارت مستقیم بر زندگی افراد ؟ دوربین های امنیتی در سراسر شهرها؟ با دعوتو بازجویی های مکرر؟ خیر در تمامی این سالها ایران اسلامی راهکارهایی جز این گونه موارد را برای برقراری امنیت در سرلوحه کار خود قرار داده بود. در تمامی دنیا به خصوص کشورهای مدعی امنیت و آزادی مردم در سراسر زندگی خصوصی خود ردپایی از نظارت دارند و در طول شبانه روز بارها سایه نگاه همراه با شک و ظن دوربین های امنیتی را بر سر خود احساس می کنند.از انتظارات مردم نبود همین نظارت های مستمر و همیشگی است، نظارت هایی که حتی تا زیر نظر داشتن روابط خانوادگی افراد هم جلو رفته و نتیجه ای جزبی اعتمادی را برای دستگاهای اطلاعاتی دیگر کشورها به ارمغان نیاورده است و این بی اعتمادی نتیجه ای جز نا امنی نخواهد داشت. ایران امن است چرا که دستگاه اطلاعاتی انتظارات مردم را می داند و مردم هم به آن اعتماد دارند.
از دیگر انتظارات و خواسته های مردم از دستگاه اطلاعاتی این است که رابطه خود را با مردم صمیمی و اختیارات و وظایف خود را به طور قابل لمسی برای مردم شرح دهند. مردم انتظار دارند بدانند که کجا و چه وقتی باید با آنها ارتباط بگیرند و بدانند که نقش آنها چه خواهد بود؟ حوزه وظایف دستگاه های اطلاعاتی از جمله مواردی است که در سال های گذشته برای مردم پنهان بوده است که اگر برای آنها بازگو می شد همکاری عمیق تری برقرار میشد. مردم باید وظایف و حوزه اختیارات دستگاهای امنیتی را بدانند و انتظار دارند که آموزش هایی ببینند که درک آنها را از تهدیدات امنیتی بالا ببرد، و این امکان را به آنها بدهد که با توجه به اطلاع از وظایت و اختیارات دستگاه امنیتی به آن اعتماد و همکاری نمایند .
از دیگر این انتظارت می توان اطلاع رسانی را نام برد. مردمی که به دستگاه اطلاعاتی اعتماد داشته و در زمینه های مختلفی با آن همکاری دارند انتظار آن را دارند که دستگاه اطلاعاتی هم به آنها اعتماد کرده و در زمان های مشخص گزارشی از فعالیت های خود برای اگاه سازی و بالا بردن سطح احساس امنیت ارائه نماید.