- تاریخ: آبان ۲۲, ۱۴۰۱
- شناسه خبر: 29521
کاهش استرس با دسترسی مردم به فضای سبز بیشتر در طراحی شهری
برنامه ریزی شهری با محوریت فضای سبز به عنوان ابزاری برای مداخله اولیه برای کاهش مشکلات سلامت روان معرفی میشود که متاسفانه در طراحی فضای شهری و شهرک و مجتمع های مسکونی در شهر نادیده انگاشته شده است که احساس تنهایی و اضط ...
به گزارش«پایگاه خبری-تحلیلی پیام ملّت»امروزبا پیچیده تر شدن زندگی شهری و عدم توجه به عناصر کاربردی در معماری و شهرسازی و بروز آشفتگی بصری و قطع ارتباط عاطفی انسان با فضا و نهایتا کاهش شاخص های سلامت روان و افزایش اضطراب و افسردگی، نقش فضای سبز و فوائد روحی و روانی آن به عنوان نیروهای اثرگذار بر تحولهای اجتماعی و روابط عاطفی انسانی در اجتماع مطرح است. آشفتگی روحی ناشی از شلوغی و پیچیدگی های زندگی بیشتر از گذشته شهروندان شهرها را درگیر خود کرده که یکی از دلایل عدم احساس آرامش در جامعه و قانون شکنی ها همین طراحی و معماری شهری شهری بدون فضای سبز است. تاثیر محیط فیزیکی بر سلامت روان و الگوهای رفتاری انسان ها قابل چشم پوشی نیست و طراحی فضاهای شهری با رویکرد سلامت یکی از شاخص های مهم سنجش معماری شهری است به طوریکه حتی امروز صحبت از ایجاد باغ های شفابخش برای درمان بیماری های روحی و عصبی و به عنوان یک مسکِن طبیعی در مراکز بهداشتی و درمانی است. شهرها و شهرکهای بدون فضای سبز، علاوهبر اینکه هیچ تاثیر مثبتی در روحیه انسان ندارند، تاثیر بسیار بدی هم در ذهن به جا میگذارند. یکی از بهترین کاربردهای فضای سبز، رفع تنش و ایجاد حس زندگی است. در زنجان هم تقریبا میتوان گفت توجه به این امر در فضاهای عمومی شهر کم کم دیده می شود. البته نه در شهرک های جدید الاحداث که سراسر با آپارتمانهای بلند پوشیده شده بلکه بیشتر در مرکز شهر. عدم توجه به فضای سبز، این شهرکها را تبدیل به محیط های پر استرس و غیر اجتماعی کرده که امکان تعامل هم در این مناطق را به حداقل می رساند. در این خصوص اکرم رجبی روانشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد زنجان یادداشتی را در اختیار پیام ملّت گذاشته است که از نظر می گذرانید:
ارتباط بین فضای سبز و سلامت انسان چندین دهه است که مطرح شده است و امروزه این فرضیه که فضای سبز مزایای قابل توجهی برای محیط، سلامت فیزیکی و روحی مردم دارد، با تحقیقات زیادی که در این زمینه انجام گرفته بهشدت حمایت میشود.
طبیعت به انسان کمک میکند تا استرسهایی را که از گذشته داشته است، بهبود بخشد، استرسهای آینده را کنترل کند و در زندگی روزمره خود، بخوبی تمرکز و بهدرستی تفکرکند.
نتایج تحقیقات نشان می دهد که مشاهده آب، پوشش گیاهی و دیگر عناصر طبیعی در مراکز درمانی و بیمارستانها با کاهش استرس، محیطی سالم برای بیمار فراهم نموده و منجر به شادابی و التیام سریعتر بیمار میشود.همچنین وجود درختان و فضای سبز در خیابانها (بهویژه بزرگراهها و شاهراهها) با ایجاد فضایی آرامشبخش برای رانندگان و افزایش تمرکز آنها از میزان تصادفات میکاهد.
وجود درختان در خیابانها، به علت زیبایی و پیچیدگی شگرفی که دارد بسیار جالب توجه بوده و بیاختیار انسان را به سمت زیبایی خود جذب مینماید و با تاثیــر مثبت خــود بر دید رانندگان منجر به کاهش استرس سفر و با تاثیر روانشناختی خود نیز سبب کاهش سرعت رانندگی شده و بدین ترتیب جادهای امن برای راننده و عابرین فراهم مینماید.
فضای سبز با افزایش فعالیت فیزیکی در افراد نیز پیادهروی، دوچرخهسواری و فعالیتهای دیگر ورزشی سبب بهبود بسیاری از بیماریهای فیزیکی میشود.
استفاده از فضاهای باز بهعلت ترغیب افراد در انجام فعالیتهای فیزیکی، یکی از راههای مهم و چارهساز در شرایط پرتنش شهری بهشمار میرود. فضای باز و بهویژه فضای سبز با ایجاد فرصت پیادهروی، بازی، ورزش و دوچرخه سواری، بهترین روشها برای بهبود سلامت فیزیکی و روحی بشر شناخته شده است و بهطورکلی در هنگام حضور در طبیعت، مغز انسان از فعالیت بیش از اندازه، رها شده و فعالیت سیستم عصبی کاهش مییابد و در مقابل با کمک به تقویت فعالیتهای نیمکره راست مغز و بهبود هماهنگی در فعالیت مغز ، سلامت جسمی و روحی افراد را سبب میگردد.
در حقیقت میتوان گفت یکی از انگیزه های مهم تفریحات در محیط بیرون و فضای سبز، توانایی طبیعت در کاهش استرس عامل بسیاری از بیماریهای فیزیک و روحی است که تاثیر بر اعصاب سمپاتیک جسم، روح و روان انسان را به همراه دارد.
تاثیر طبیعت بر زندگی انسان یا با حضور فیزیکی مثل پیادهروی، نشستن و صحبت کردن با یک دوست و مطالعه و فعالیت در آن (باغداری، کشاورزی، جهانگردی و اسبسواری)امکانپذیر است و یا با تماشای زیبایی خیرهکننده آن از پشت پنجره و حتی نقاشی و تصاویر زیبای آن، میسر میگردد.
طبیعت فرصت نسبتا مناسبی جهت بازسازی روح و روان انسان فراهم مینماید زیرا تعامل با محیط طبیعی ویژگیهایی دارد که در تعامل با محیطهای دیگر کمتر ایجاد میگردد.طبیعت به علت داشتن زیبایی و عناصر زیبا، محرک دلپسندی است که انسان را از کارهای روزمره دور نموده و با جذب انسان، او را وادار به مکاشفه میکند.
با این وجود، منابع طبیعی و فضای سبز به علت توسعه اقتصادی و گسترش شهرنشینی سیر نزولی شدیدی به خود گرفته است و مناطق شهری به علت داشتن فضای سبز کمتر نسبت به روستاها، فرصت اندکی را برای ساکنین فراهم مینماید تا تنشهای فیزیکی یا استرسهای روحی خود را بهبود دهند.
بنابراین، استرس و افسردگی سرچشمه انواع بیماریهای جسمی و ناهنجاریهای خانوادگی و اجتماعی و مشکلات فیزیکی ناشی از آن، از مشکلات رایج مردم، در شهرها شده است که افزایش هزینههای سلامت عمومی جامعه را در پی دارد . بهطوریکه افسردگی و استرس عوامل اصلی بیماریها شناخته شده است. در حالی که تاثیر درمانی فضای سبز در بیمارستان و استفاده از خاصیت درمانی آن را یکنوع طبیعت درمانی است.زیرا با ایجاد یک محیط و منظرهای آرامش بخش سبب کاهش استرس، آسودگی و آرامش ذهن و جسم، تمدد اعصاب و تغذیه روحی و عاطفی بیمار گردیده و با کاهش ضربان قلب، فشارخون و افزایش فعالیت در بخشی از مغز که در کنترل روان انسان نقش دارد، سبب کاهش مصرف مسکن و بهبودی سریعتر و رهایی بیمار از بیمارستان میگردد
دسترسی به فضای سبز به مردم در کاهش استرس کمک میکند.استرس به صورت منفی سلامت فیزیکی و ذهنی انسان را مختل میکند به علت ناآگاهی و عدم شناخت کافی گیاهان توسط مردم، پارکها و فضاهای سبز به عنوان یک تجمل و خوشگذرانی در نظر گرفته میشود و باقیمانده وجوهات، بعد از ساخته شدن ساختمان و فضاهای مصنوعی (سنگفرش، حیاط خلوت و دیوار تزیینی) را در ایجاد فضای سبز بهکار مییرند.در حالیکه برخلاف دید همگان، فضای سبز در شهرها، نماینده یک سرمایهگذاری ملی کوچک با منفعت کلان برای آن شهر و مردم آن است. زیرا فضای سبز با افزایش تمرکز فکری و روحی جامعه، به مردم کمک میکند تا از خودشان مراقبت نمایند و دیگر نیاز نخواهد بود که مراکز درمانی و ایمنی شهرها برای رفع مشکلات شهر مانند گذشته تلاش کنند.
در واقع میتوان گفت بهترین و ارزانترین راه برای درمان بشر از فشارها و استرسهای روزانه در زندگی پرتنش شهری، با احداث پارکهای جنگلی، خیابانهای سبز و حفاظت از منابع طبیعی امکانپذیر است که با توجه به مشکلات حاد روحی و روانی جوامع صنعتی امروز و نابودی منابع طبیعی نیاز است بهشدت مورد توجه قرار گیرد که اولین قدم، افزایش دانش و استفاده از مشاورین روانشناسی در طراحی فضاهای شهری و ترویج فرهنگ ایجاد فضای سبز در محل زندگی حتی به اندازه یک بالکن در آپارتمان و حفاظت و حمایت از فضای سبز شهری است. چون اولین تاثیر مهم فضای سبز، کاهش استرس و کمک به خالی شدن ذهن از مسائل منفی است.پس برنامه ریزی شهری با محوریت فضای سبز به عنوان ابزاری برای مداخله اولیه برای کاهش مشکلات سلامت روان معرفی میشود که متاسفانه در طراحی فضای شهری و شهرک و مجتمع های مسکونی در شهر نادیده انگاشته شده است که احساس تنهایی و اضطراب راب ه شهروندان القا می کند.