- تاریخ: اردیبهشت ۱, ۱۴۰۴
- شناسه خبر: 39882
رسانهها در حوزه سلامت پای کار باشند
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: رسانهها نقش بسزایی در حوزه سلامت دارند که نمونه آن را در ایام کرونا مشاهده کردیم و نتیجه آن هم پایین بودن میزان مرگ و میر کرونا در زنجان بود.
به گزارش «پایگاه خبری – تحلیلی پیام ملّت» دکتر محمدرضا صائینی در نشست خبری هفته سلامت با اشاره به اینکه اجرای برنامههای هفته سلامت هم نیازمند همکاری صمیمانه رسانههاست، گفت: برنامههای هفته سلامت با اهداف خاص از جمله حساس کردن جامعه و متولیان امور برنامهریزی شده است، هرچند این هفته مختص دانشگاه علوم پزشکی نیست و سلامت چیزی است که هرکسی به عنوان انسان به آن نیاز دارد.
وی با بیان اینکه سلامت یک نیاز اساسی و حیاتی برای هر انسان است که بر تمامی جنبههای زندگی تأثیر میگذارد، افزود: فردی که سلامتی خود را از دست میدهد، توانایی برنامهریزی برای آینده و خانوادهاش کاهش مییابد و سلامت به عنوان یک اکسیر، زمانی که فرد در آن غرق است، کمتر مورد توجه قرار میگیرد.

دکتر صائینی با بیان اینکه سلامت نه تنها یک موضوع فردی، بلکه جمعی نیز بوده و تمامی نهادهای دولتی و خصوصی در این زمینه نقش دارند، افزود: در نهایت، سلامت به عنوان یک موضوع کلیدی نیازمند توجه و همکاری همه افراد و نهادهاست تا بتوان به بهبود کیفیت زندگی و سلامت عمومی دست یافت.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان افزود: برنامههای حوزه سلامت بهویژه در بخش پزشک خانواده نیاز به بازنگری دارد، لذا این برنامه باید در شهرها که یک برنامه برد_برد به شمار میرود که نخستین آن کاهش هزینههای درمان است، مورد توجه قرار بگیرد.
وی با اشاره به اینکه زنجان به عنوان یکی از استانهای با بالاترین میزان سرطانهای معده و مری در کشور شناخته میشود، افزود: میزان سرطان در کل دنیا افزایشی است، اما زنجان نسبت به سایر استانهای کشور وضعیت بالاتری را نشان نمیدهد و تنها در مورد سرطان معده و مری در بین ۱۵ استان اول قرار دارد و این رتبهبندی سال به سال تغییر میکند و ممکن است زنجان در سالهای مختلف در جایگاههای متفاوتی قرار گیرد.
دکتر صائینی با بیان اینکه این موضوع به عادات غذایی مردم منطقه، از جمله مصرف چای لبسوز و نمک زیاد مربوط است، ادامه داد: در برخی تحلیلها این امر به عادات غذایی مردم، مصرف چای داغ و سوخته و استفاده بالای نمک در غذاها به ویژه در غذاهای دریایی، باز میگردد که از جمله عواملی هستند که ممکن است تأثیرگذار باشند. همچنین، مصرف دخانیات، به ویژه قلیان، نیز به عنوان یکی از دلایل مطرح شده است.
رئیس مرکز بهداشت استان ادامه داد: در سطح جهانی، میزان سرطان در حال افزایش است، اما زنجان هنوز به شتاب جهانی نرسیده است و با این حال، تلاشهایی برای بهبود وضعیت انجام میشود و امید است که با مداخلات مناسب، مردم به مصرف چای داغ کمتر و مواد غذایی سالمتر تشویق شوند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان با اشاره به اینکه بحث فرزندآوری و موضوع جوانی جمعیت و فرزندآوری در استان بسیار نگرانکننده است ، گفت: نرخ باروری بانوان در استان ۱.۶۷ است که این آمار تولد در سال ۱۳۹۵ تعداد ۲۲ هزار و ۵۰۰ بود که در سال گذشته به ۱۴ هزار و ۲۰۰ رسیده است.
دکتر صائینی با بیان اینکه در حالی که این عدد باید حداقل در حد جایگزینی تولد که ۲.۱ داشته باشیم، چرا که اگر درصد سالمندی به همین صورت بالا برود دیگر نمیشود کاری کرد و فکر میکنم بیشتر از پنج تا ۶ سال وقت برای جبران نداریم، افزود: شمار موالید سالیانه استان در سال ۹۵ به تعداد ۲۲ هزار و ۵۰۰ بود که این میزان در سال گذشته به ۱۴ هزار و ۲۰۰ نفر رسید که در مقایسه نگران کننده است.
وی با بیان اینکه این کاهش به معنای عدم جایگزینی جمعیت است که اگر این روند ادامه یابد، پنجره جمعیتی بسته خواهد شد و تبعات جدی برای جامعه به دنبال خواهد داشت، افزود: باید برنامه توسعه جمعیتی و فرزندآوری در استان با جدیت دنبال شود و اجرای طرح نفس هم در این راستا بوده و استان زنجان هم دستاورهای خوبی در این زمینه داشته است و همچنین با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری و سیاستهای ابلاغی و قوانین جوانی جمعیت، فضای خوبی در این زمینه ایجاد شده است و من چشمانداز خوبی را میبینم.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان بر نقش رسانهها در فرهنگسازی در زمینه فرزندآوری تأکید کرد و گفت: دانشگاه علوم پزشکی نیز با ایجاد مراکز مشاوره فرزندآوری، به خانوادهها در این زمینه کمک میکند چرا که هر چقدر تعداد فرزندان یک خانم بیشتر باشد، میزان سرطان پایین میآید.